Onko sinun nukkumisergonomiasi oikea?

Nykyaikana unen tärkeydestä puhutaan paljon. Nukumme kolmasosan elämästämme ja siksi uni on erittäin tärkeää. Uni myös parantaa, pitää meidät virkeänä ja keskittymiskykyisenä sekä auttaa jaksamaan. Uni helpottaa myös muistamaan asioita, pitämään verensokerin ylhäällä sekä auttaa päätöksien tekemisessä. Kaikki tämä voi olla monelle jo tuttua tietoa, mutta tiesitkö, että nukkumisergonomialla vaikutat merkittävästi unesi laatuun?

Tyyny ohjaa nukkumisasentoa

Tyyny kattaa nukkumisergonomiasta 50%. Sen tehtävä on tukea päätä ja pitää kaularanka rintarangan jatkeena niin, että selkäranka ei vääristy.

Kyljellään nukuttaessa on tärkeää, että tyyny tukee päätä oikealla tavalla. Tavallinen tyyny usein tukee liian heikosti jolloin pää painuu alaspäin tai tyyny on liian paksu jolloin pää on kääntyneenä ylöspäin. Tämä aiheuttaa niska- ja hartiaseudun lihasten jännittymisen mikä aamulla ilmenee niska- ja hartiaseudun kipuna ja jäykkyytenä. Tempur Original -tyyny tarjoaa keholle luonnollisen asennon kylkinukkujalle. Tyynyjä on eri kokoja mikä mahdollistaa oikean, kehon vaatiman tuen nukkujalle. Tempur Original -tyynyllä niska- ja hartiaseudun lihakset saavat levätä yön aikana ja pääsevät palautumaan menneen päivän rasituksesta.

Selällään nukuttaessa tyynyn tulisi tukea kaularankaa ja näin mahdollistaa luonnollinen asento nukkua. Tavallisella tyynyllä nukuttaessa tyyny ei painu oikealla tavalla takaraivon kohdalta mikä nostaa päätä ylöspäin. Kun pää on kääntyneenä ylöspäin koko yön ajan nukkuja saattaa ruveta kuorsaamaan. Tämä myös aiheuttaa jännitystä niska- hartiaseudun lihaksissa mikä ilmenee aamulla niska- ja hartiaseudun lihasten kipuna ja jäykkyytenä. Tempur Millenium -tyyny soveltuu niin kyljellä kuin selällään nukkuvalle. Kyljellään nukuttaessa tyynystä saa samat hyödyt kuin Tempur Original -tyynyllä. Selällään nukuttaessa tyyny ehkäisee kuorsaamista takaraivolle suunnitellun syvennyksen ansiosta. Tyyny myös tukee päätä sivusuunnassa sekä antaa keholle luonnollisen asennon nukkua.

Vatsallaan nukkuessa selkäranka on kääntyneenä sivulle mikä aiheuttaa kaularangan kiertoa sekä taaksetaipumista. Tämä aiheuttaa selän virheasennon mikä tuo monille, etenkin pitkään vatsallaan nukkuville, alaselän kipuja. Ikääntyessä selkäkivut syntyvät nopeammin madaltuneiden välilevyjen ja luupiikkien myötä. Tämä myös lisää hermojuuripinnetilan riskiä. Näistä syistä johtuen vatsaltaan nukkumisesta olisi syytä opetella pois. Vatsanukkuminen on usein kuitenkin tottumiskysymys. Joskus kyse voi olla myös huonosta patjasta. On kuitenkin olemassa tilanteita, että ihmisen täytyy nukkua vatsallaan esim. makuuhaava selkäpuolella tai jokin muu syy, minkä vuoksi lääkäri on kehoittanut nukkumaan vatsallaan. Tällöin tulee noudattaa lääkärin ohjeistuksia. Tempur Ombracio -tyynyllä vatsallaan nukkuva saa päätään enemmän kaularangan luonnollisempaan asentoon. Pää ei ole täysin sivulle kääntyneenä vaan hieman viistossa. Tämä vähentää kaulanrangan ja selkärangan kiertoa ja auttaa helpottamaan selkäkipuja.

Patjan oikea tuki keholle on tärkeämpää kuin sen kovuus

Usein ajatellaan, että kova patja on paras patja. Kova patja on parempi kuin pehmeä patja, jos kumpikaan ei tue kehoa oikealla tavalla. Patjan oikea tuki keholle on kuitenkin tärkeintä. Liian kovalla patjalla nukkuessa hartiat ja lantio ei pääse painumaan kunnolla patjaan mikä jättää selkä-/kylkikaaren ilman tukea. Ilman tukea selkä-/kylkikaari painuu alas mikä aiheuttaa selän vääristymisen. Tämä taas aiheuttaa selkäkipuja. Liian pehmeällä patjalla hartiat painuvat patjaan hieman ja lantio liikaa. Tämä aiheuttaa selkärangan taipumista mikä tuo isoja ongelmia selkään.

Tempur-patjat antavat aina nukkujalle hänen kehonsa vaatiman tuen, oli kyse pehmeästä Cloud-patjasta, kovemmasta Original-patjasta tai joustavasta Hybrid-patjasta. Patjan ei siis tarvitse olla kova vaan oikealla tavalla kehoa tukeva. Tempur-patjalla nukkuessa hartiat ja lantio painuvat patjan sisään niin, että patja jää kuitenkin tukemaan selkä- ja kylkikaarta. Näin selkäranka on luonnollisessa asennossa koko yön ja keho saa tarvitsemansa levon yön aikana. Nukkuja ei herää yön aikana vaihtamaan asentoa kiputilojen takia eikä keho ole rasittunut huonosta patjasta yön aikana.

Monet patjat myös häiritsevät kehon pintaverenkiertoa. Tämä johtuu siitä, että patjat ovat hyvin kimmoisia ja työntävät vastaan kun niillä makaa. Patjan vastaantyönnön tuoma paine häiritsee kehon pintaverenkiertoa mikä aiheuttaa paikkojen puutumista yön aikana. Kun paikat alkavat yön aikana puutumaan nukkuja alkaa pyörimään hyvän asennon löytämiseksi ja verenkierron palauttamiseksi. Tämä luonnollisestikin heikentää unen laatua. Viskoelastisen Tempur-patjan kimmoisuus on alle 3% eli jopa 6½ kertaa pienempi verrattuna muihin patjoihin. Siksi Tempur-patjalla nukuttaessa yöllinen kääntyily ja pyöriminen sängyssä vähenee ja unen laatu paranee myös tästä syystä.

Nukkumisympäristön vaikutus unen laatuun

Nukkumisergonomian lisäksi unen laatuun vaikuttaa myös nukkumisympäristö. Nukkumisympäristöllä tarkoitetaan huoneen lämpötilaa, pedin lakanoita sekä peittoa. Viileässä huoneessa (18-20 ºC) nukuttaessa ihminen hengittää sisäänsä viileää ilmaa. Tämää auttaa pitämään sisäelimet viileänä mikä parantaa nukkumismukavuutta ja sitä kautta unen laatua. Jos huoneen lämpötilaa on mahdollista säätää niin se olisi hyvä asettaa 18-20 ºC. Monissa vanhemmissa taloissa ei ole mahdollisuutta huoneen lämpötilan säätämiseen. Tällöin olisi hyvä hankkia jokin puhallin tai ilman viilentäjä jolla lämpötilan saa laskettua sopivaksi. Nukkumismukavuuteen vaikuttaa myös puhtaat lakanat. Ei paitsi sillä, että puhtailla lakanoilla on oikeasti mukavempi nukkua, mutta myös koska ne hengittävät paremmin ja siten ehkäisevät hieman hikoilua.

Nukkuessa ihmisen lämpötila vaihtelee jopa 1½ astetta yön aikana. Kun keho lepää verenkierto on hitaampaa ja näin lämpötila laskee. Kehon lämpötilan laskiessa ihminen usein herää hetkeksi ja vetää peittoa tiukemmin päällensä. Hetken päästä on kuitenkin taas liian kuuma joten otetaan vähän pois päältä. Pian on taas kylmä. Tällainen koko yön jatkuva peiton kanssa suhaaminen on monille normaalia. Siitä tulisi kuitenkin päästä eroon, sillä se heikentää unen laatua kun nukkuja herää vuorotellen kylmyyteen ja kuumuuteen. Kylmyydestä johtuen myös yölliset vessakäynnit voivat lisääntyä. Tempur Fit Premium -peitossa on NASAn kehittämää Temprakon-teknologiaa. Avaruuspuvuista tututulla teknologialla peitto varaa itseensä nukkujan lämpöä kun hän menee sänkyyn ja vetää peiton päällensä. Yön aikana kehon lämpötilan laskiessa peitto vapauttaa varattua lämpöä nukkujaan ja nukkujan lämpötilan noustessa peitto taas varaa ylimääräistä lämpöä itseensä. Näin peitto säätelee ihmisen lämpötilaa nukkuessa ja nukkuja ei herää kuumaan tai kylmään yön aikana. Tämä poistaa lämpötiloista aiheutuneen unen laadun häiriintymisen ja takaa nukkujalle levolliset unet.